Wednesday, September 6, 2017

RANDOM AGAIN


Hai, Assalamualaikum

lama betul rasanya nani tak update blog kan, hehehe, so yeah ! here i am updating my blog *smile* first of all, sorry tak boleh nak update trip pergi penang since nani tak jadi pergi, jadi bila nani pergi nanti, i will update okay hehehe. okay, ini random post yang sangat random, sebab kali ni takde cerita, nani banyak nak share tentang hmmm maybe more about life lah kot.

since, tak semua orang pernah hadapi apa yang kita hadapi, of course lah, bayangkan kalau semua manusia ada cerita yang sama, mesti kita bosan hahaha, macam tak thrill langsung semua cerita nak sama je nanti. hehehe. nani ingat dah masuk tahun baru ni, i will be more chill and relax, tapi sebenarnya tidak, but nani tahu itu tanda Dia sayang kita lagi, Dia nak kita sedar tentang Dia.

this year sangat tough ! sampai satu masa, i just hope i tak masuk hospital sakit jiwa je hahahaha. everything started to happened in April 2017, such a tough month, day by day everything is getting better, tapi getting better ni sebenarnya getting stronger. nani tak salahkan siapa siapa, kun fa ya kun. Allah dah tentukan semua ni nak jadi, kita redha.

for me, getting stronger ni bukan mudah tau, ada satu saat tu kita rasa hari hari kita nak nangis sebab kita rasa lemah sangat and this happened to me. tapi, benda ni jadi mudah bila kita ada family and friends yang always support each other yang selalu bagi kita positive vibes. haa kalau korang jumpa yang bagi negative vibes tu boleh dah tinggalkan tepi jalan hahahaha, okay tak gurau je.

yes, nani sangat bersyukur because i have such a supportive family and friends hiks (kalau ada yang baca tu boleh lah kembang sikit) but nani taknak sebut nama diaorang one by one sebab ramai kot. and of course jugak thanks to you, yang datang macam tepat pada waktunya hehe. i do love and appreciate what i have now, and thank you everyone, i do love you guys, walaupun nampak macam i suka cari gaduh, come on nani kan annoying hahaha.

now, nani belajar untuk appreciate yang mana always with me through ups and down. yang mana nak comes and go tu boleh tinggalkan dekat tepi jalan hehehe, no lah ! i tak sejahat tu lagi, just let them be lah, diaorang nak datang datang, nak pergi pergi. its up to you, pandai pandai lah korang fikir mana baik mana buruk untuk kehidupan korang, dah besar kan hehe.

and yeah, nani rasa cukup sampai sini je lah buat masa ni, nanti kalau ada masa lagi nanti nani update lagi kalau datang rajin dia, kalau datang malas dia tak ke mana juga hehehe. sorry, nani busy sikit untuk update blog ni sebab dah final year ni kita kena acah acah senior hahaha. tak lah, i have work to do and final pun lagi sebulan je, wish me luck guys, bye hiks.


much love,
nani





Saturday, February 25, 2017

#HxNTravel VIETNAM TRIP LAST DAY


Hai, Assalamualaikum

okay semua, here come the last day of vietnam trip ! mengambil masa yang sangat lama okay untuk habiskan entry entry vietnam trip ni, sebab terlalu busy dengan assignment class dan drama drama yang perlu dilayan hahahaha. okay, since nani ada sedikit masa terluang ni nani update lah last post yang telah lama ni, sepatutnya update post ni last year tapi this year baru rajin hahaha

okay, hari terakhir nani dekat Ho Chi Minh, kitaorang banyak menghabiskan masa dengan pergi shopping barang barang yang tak cukup lagi nak dibawa pulang hehehe, hari terakhir ni lah tiba tiba nak beli telekung yang tengok masa first day hari tu, nak beli kopi, nak beli kain lagi lah dan lepas shopping kitaorang lunch dan terus pergi airport.

                                     

kitaorang punya flight hari tu pukul 4.20, tapi delayed untuk beberapa minit sebab hujan. dan Alhamdulillah selamat sampai pukul 8.00 malam, dan disebabkan nani tak banyak aktiviti pun last day dekat vietnam ni, jadi dekat entry ni nani akan share, tentang teksi apa yang korang boleh ambik dekat sana, selain tempat yang nani pergi, tempat mana lagi boleh pergi dan lain lain.

okay, first nani nak cerita tentang teksi, dekat vietnam ni banyak teksi dan senang nak dapat teksi, melainkan kalau korang nak pergi tempat tempat macam sungai mekong ke chu chi tunnels ke tu korang kena ambik tour guide di mana korang kena naik bas atau pun sewa van kalau pergi ramai ramai sebab perjalanan dia jauh. 

okay, first teksi yang nani nak sarankan dekat korang, gunakan lah perkhidmatan Vinasun Teksi, teksi ni dia guna meter dan sepanjang nani dekat vietnam, vinasun lah yang nani guna untuk pergi mana mana tempat sekitar Ho Chi Minh city ni. Selain vinasun, korang juga boleh menggunakan perkhidmatan Malinh Group Teksi, perkhidmatan yang diberikan sama macam vinasun.


Vinasun Teksi


Malinh Group Teksi


Harga untuk setiap KM


okay yang ni pulak hotel, nani duduk di Saigon Pink 2 Hotel terletak di lorong melayu berdekatan dengan Ben Thanh Market, dah dua kali dah duduk hotel ni, bilik yang disediakan sangat selesa dan yang paling best pekerja dia sangat friendly dan dekat lobi hotel ni juga disediakan perkhidmatan tour guide kalau korang tak tahu nak cari tour guide dekat mana.

selain dari hotel saigon pink ni, ada macam macam hotel lain dekat lorong melayu ni dan yang paling penting sepanjang lorong ni korang akan jumpa kedai makanan halal seperti Restaurant Hajah Basiroh, dekat kedai ni korang boleh cuba, nasi putih dan ayam masak kicap dan popia vietnam sangat sedap okay dan sambil berjalan di lorong melayu tu, beli lah kopi ais dia memang sedap.


Restaurant Hajah Basiroh 


Lorong Melayu


okay kali nani nak cerita, tempat mana lagi yang korang boleh pergi selain dari entry entry sebelum ni. kalau korang suka kumpul t-shirt hard rock, korang boleh pergi Hard Rock Cafe dekat sini, kitaorang pergi sini jalan kaki beramai ramai, selain tu, kitaorang pergi Saigon Central Post Office banggunan ni antara tempat yang bersejarah dekat sini.

selain dari tempat dan banggunan bersejarah, korang juga boleh pergi ke Chu Chi Tunnel, tempat ni macam Muzium Perang dekat penang tu, tempat peninggalan zaman diaorang dijajah dan berperang dulu. dekat sini korang boleh juga main menembak tapi kena bayar lah. korang jugak boleh cuba sendiri untuk berjalan menggunakan laluan bawah tanah yang disediakan.


Saigon Central Post Office


Chu Chi Tunnel

okay, itu sahaja cerita nani untuk trip vietnam ni, kita tunggu next post nani akan ke penang pada bulan 5 ni, nanti nani share mana mana tempat yang best dan tempat makan yang sedap okay. have a good day semua, happy weekend, take care. jumpa next entry and next trip .

much love, 
nani